tartaletky recept
Recepty

Tartaletky: Recept na křehké košíčky a nejlepší náplně

Tartaletky jsou malé francouzské koláčky s křehkým máslovým těstem a lahodnou náplní, které si zamilujete na první ochutnání. Jsou pastvou pro oči i jazyk, ideální na oslavy, candy bary nebo jen tak ke kávě. Jejich výhodou je, že je můžete naplnit podle chuti – ovocem, čokoládou, karamelem či mascarpone krémem.

Základní těsto na tartaletky

Suroviny (na cca 20 malých tartaletek):

  • 300 g hladké mouky
  • 180 g studeného másla (nakrájeného na kostky)
  • 60–70 g moučkového cukru
  • 20 g citronového nebo vanilkového cukru
  • 2 žloutky
  • špetka soli

Volitelně:

  • 30 g kakaa (na kakaové těsto)
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu (pro svěží chuť)
  • 1 lžíce studené vody (pokud by bylo těsto příliš suché)

Postup

Připravte těsto:
V míse smíchejte mouku, moučkový a citronový/vanilkový cukr, špetku soli. Přidejte studené máslo a prsty nebo robotem zpracujte na „drobenku“. Přidejte žloutky a rychle spojte do hladkého těsta. Pokud je těsto příliš suché, přidejte lžíci studené vody.

Chlazení:
Těsto zabalte do fólie a nechte alespoň 1 hodinu odpočívat v lednici (může být i přes noc).

Tvarování:
Těsto rozválejte na pomoučeném válu na tloušťku 2–3 mm. Vykrajujte kolečka větší než formičky, vložte je do vymazaných a moukou vysypaných formiček (nebo použijte formu na muffiny). Těsto propíchejte vidličkou, aby se při pečení nenafouklo.

Pečení:
Pečte v troubě předehřáté na 170–180 °C asi 10–15 minut, dokud nejsou tartaletky jemně zlatavé. Nechte vychladnout ve formičkách, poté opatrně vyjměte.

Tipy na dokonalé tartaletky

  • Používejte studené máslo a pracujte rychle, aby těsto zůstalo křehké.
  • Těsto nepřepracujte – stačí, aby se suroviny spojily.
  • Před pečením nechte těsto odpočívat v lednici – lépe se s ním pracuje a tartaletky drží tvar.
  • Pokud chcete extra křehké těsto, část hladké mouky nahraďte mandlovou moukou (např. 40 g).
  • Můžete použít i hotové korpusy, pokud chcete ušetřit čas – stačí je naplnit oblíbenou náplní.

Nejlepší náplně do tartaletek

1. Krém z mascarpone a bílé čokolády

  • 300 g bílé čokolády
  • 150 g smetany ke šlehání
  • 150 g mascarpone
    Postup:
    Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, přidejte smetanu a mascarpone, promíchejte do hladkého krému. Naplňte vychladlé tartaletky a ozdobte ovocem.

2. Pistáciová nebo ořechová náplň

  • 150 g pistáciového (nebo jiného ořechového) másla
  • 300 g mascarpone
  • 150 g smetany ke šlehání
  • 20 g vanilkového cukru
  • 80 g moučkového cukru
    Postup:
    Všechny suroviny vyšlehejte do hladkého krému. Plňte tartaletky a ozdobte nasekanými ořechy nebo čokoládou.

3. Karamelová náplň

  • 1 karamelové salko
  • 150 g másla
  • 150 g mascarpone
    Postup:
    Všechny suroviny dejte do hrnce a za stálého míchání na mírném ohni spojte do hladkého krému (nevařte). Nechte mírně vychladnout a plňte tartaletky. Povrch můžete posypat oříšky, čokoládou nebo ovocem.

4. Jednoduchý mascarpone krém

  • 250 g mascarpone
  • 2–3 lžíce moučkového cukru
  • vanilkový extrakt
    Postup:
    Vše vyšlehejte do hladkého krému a naplňte tartaletky. Ozdobte čerstvým ovocem (maliny, borůvky, jahody).

5. Ovocné želé

  • 250 g ovoce (maliny, jahody, borůvky)
  • 2–3 lžíce cukru
  • 1 balíček želatiny
    Postup:
    Ovoce s cukrem krátce poduste, rozmixujte, vmíchejte připravenou želatinu a nechte mírně vychladnout. Nalijte do tartaletek a nechte ztuhnout v lednici.

Ozdobení a servírování

Tartaletky jsou krásné s čerstvým ovocem, mátou, jedlými květy, strouhanou čokoládou či oříšky.
Můžete je podávat i jako mini dezerty na oslavy, svatby či candy bar.
Skvěle se hodí ke kávě, čaji nebo jako efektní dezert pro hosty.

Nejčastější otázky (FAQ)

Proč se mi těsto na tartaletky drolí nebo lepí?
Příliš málo nebo příliš mnoho másla, nedostatečné chlazení nebo příliš dlouhé zpracování těsta. Pracujte rychle a těsto vždy nechte odpočívat v lednici.

Mohu tartaletky připravit předem?
Ano, korpusy si můžete upéct i 2–3 dny předem a skladovat je v uzavřené nádobě. Plňte je až před podáváním, aby zůstaly křupavé.

Jaké ovoce je nejlepší na ozdobu?
Ideální je drobné ovoce – maliny, borůvky, jahody, rybíz, ale i mango, kiwi či fíky.

Dají se tartaletky připravit i bezlepkově?
Ano, použijte bezlepkovou mouku nebo mandlovou mouku místo části hladké mouky.

Jak docílím, aby byly tartaletky lesklé?
Ovoce můžete potřít želatinou nebo cukrovým sirupem, aby se krásně lesklo a nevysychalo.

Tartaletky jsou dokonalým spojením křehkého máslového těsta a lahodných náplní. Jejich příprava je jednoduchá, výsledek působivý a chuť vždy fantastická. Nebojte se experimentovat s krémy, ovocem či čokoládou – fantazii se meze nekladou. Upečte si tartaletky doma a potěšte sebe i své blízké!

Náhledový obrázek: Freepik

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *