Třešně patří mezi nejoblíbenější letní ovoce, které si můžete vychutnat nejen čerstvé, ale také v podobě různých sladkých dezertů, džemů či nápojů. Jejich šťavnatá chuť a výrazná barva jsou ideální pro přípravu tradičních i moderních receptů, které potěší celou rodinu.
V tomto článku najdete ověřené recepty z třešní, tipy na jejich zpracování a rady, jak je skladovat, abyste si mohli užít chuť léta co nejdéle!
Třešňová bublanina: Nadýchaný letní koláč plný ovoce
Třešňová bublanina je symbolem léta a patří mezi nejoblíbenější rychlé koláče. Díky jednoduchému postupu a šťavnatým třešním si ji můžete připravit i během rušného dne. Skvěle se hodí na snídani, svačinu i jako sladká tečka k odpolední kávě.
Ingredience:
- 4 vejce
- 200 g krystalového cukru
- 250 ml mléka
- 100 ml rostlinného oleje
- 300 g polohrubé mouky
- 1 balíček prášku do pečiva
- 500 g čerstvých třešní (vypeckovaných)
- špetka soli
- moučkový cukr na posypání
Postup:
Vejce vyšlehejte s cukrem a špetkou soli do pěny. Přilijte mléko a olej, promíchejte. Postupně přisypávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a vymíchejte hladké těsto. Těsto vylijte na plech vyložený pečicím papírem. Na povrch rovnoměrně rozložte vypeckované třešně. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30–35 minut dozlatova. Po vychladnutí posypte moučkovým cukrem.

Třešňový koláč
Třešňový koláč je vděčný dezert, který můžete připravit na mnoho způsobů. Ať už zvolíte kynuté, křehké nebo piškotové těsto, vždy bude díky třešním krásně šťavnatý a voňavý.
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 120 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- 400 g čerstvých třešní (vypeckovaných)
- špetka soli
- volitelně: strouhaný kokos, mák nebo ořechy
Postup:
Máslo vyšlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Přidejte vejce a promíchejte. Přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli. Vypracujte hladké těsto, které rovnoměrně rozprostřete na vymazaný a moukou vysypaný plech. Na těsto rozložte vypeckované třešně a podle chuti posypte kokosem, mákem nebo ořechy. Pečte při 180 °C asi 30–35 minut, dokud koláč nezíská zlatavou barvu.
Třešňový džem
Domácí třešňový džem je ideální pro uchování chuti léta. Připravit si ho zvládne každý a výsledek je mnohem chutnější než kupované džemy. Skvěle se hodí na pečivo, do palačinek nebo jako náplň do koláčů.
Ingredience:
- 1 kg čerstvých třešní (vypeckovaných)
- 500 g krystalového cukru
- šťáva z 1 citronu
- 1 balíček želírovacího cukru nebo pektinu (volitelné)
- volitelně: vanilka nebo skořice
Postup:
Vypeckované třešně vložte do hrnce, přidejte cukr a nechte chvíli odstát, aby pustily šťávu. Přidejte citronovou šťávu a přiveďte k varu. Za občasného míchání vařte 20–30 minut, dokud džem nezhoustne. Pokud chcete hustší konzistenci, přidejte želírovací cukr nebo pektin podle návodu. Na závěr můžete dochutit vanilkou nebo skořicí. Horký džem nalijte do sterilizovaných sklenic, uzavřete a otočte dnem vzhůru.

Třešňový koláč s tvarohem
Tento koláč je oblíbený pro svou vláčnost a svěží chuť. Kombinace tvarohu a třešní vytváří lahodný dezert, který je ideální na snídani, svačinu nebo jako pohoštění pro návštěvu.
Ingredience:
- 250 g polohrubé mouky
- 100 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 1 balíček prášku do pečiva
- 500 g tvarohu
- 2 vejce (do tvarohové náplně)
- 100 g cukru (do tvarohové náplně)
- 1 balíček vanilkového cukru
- kůra z 1 citronu
- 400 g čerstvých třešní (vypeckovaných)
Postup:
Z mouky, másla, cukru, vejce a prášku do pečiva vypracujte těsto a rozprostřete ho na dno formy vyložené pečicím papírem. Tvaroh vyšlehejte s vejci, cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Tvarohovou náplň naneste na těsto a na vrch rozložte třešně. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut, dokud povrch lehce nezhnědne.
Třešňový závin
Třešňový závin je tradiční dezert, který si můžete připravit z taženého nebo listového těsta. Je šťavnatý, voňavý a skvěle chutná teplý i studený.
Ingredience:
- 1 balení listového nebo taženého těsta
- 400 g čerstvých třešní (vypeckovaných)
- 3 lžíce strouhanky
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička skořice
- 1 vejce na potření
- moučkový cukr na posypání
Postup:
Těsto rozválejte na tenký plát. Posypte ho strouhankou, rozložte třešně, posypte cukrem a skořicí. Srolujte, okraje dobře uzavřete a přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem. Pečte při 180 °C asi 25–30 minut dozlatova. Po vychladnutí posypte moučkovým cukrem.

Makovo-třešňový koláč
Mák a třešně jsou dokonalou kombinací pro svěží a šťavnatý koláč. Tento dezert je jednoduchý na přípravu a potěší všechny milovníky máku.
Ingredience:
- 200 g mletého máku
- 150 g polohrubé mouky
- 100 g moučkového cukru
- 100 ml oleje
- 3 vejce
- 200 ml mléka
- 1 balíček prášku do pečiva
- 300 g třešní (vypeckovaných)
- špetka soli
Postup:
Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte olej a mléko. Přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva, mákem a solí. Vymíchejte hladké těsto, které vylijte na plech. Na vrch rozložte třešně. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 35 minut.
Třešňové brownies
Čokoládové brownies s třešněmi jsou moderní dezert, který potěší každého milovníka čokolády. Třešně dodají vláčnost a svěžest.
Ingredience:
- 200 g hořké čokolády
- 150 g másla
- 150 g třtinového cukru
- 3 vejce
- 100 g hladké mouky
- 1 balíček vanilkového cukru
- 200 g třešní (vypeckovaných)
- špetka soli
Postup:
Čokoládu rozpusťte s máslem ve vodní lázni. Nechte mírně vychladnout, poté vmíchejte cukr a vanilkový cukr. Po jednom zašlehejte vejce. Přisypte mouku a sůl, vymíchejte hladké těsto. Nakonec přidejte třešně. Těsto vylijte do formy a pečte na 180 °C asi 25–30 minut.
Třešňová limonáda
Třešňová limonáda je ideální letní nápoj, který osvěží a potěší svou barvou i chutí.
Ingredience:
- 300 g čerstvých třešní (vypeckovaných)
- 1 l vody
- šťáva ze 2 citronů
- 2–3 lžíce medu nebo cukru
- čerstvá máta (volitelně)
- led
Postup:
Třešně rozmixujte s částí vody dohladka. Přeceďte přes sítko, přidejte zbytek vody, citronovou šťávu a oslaďte podle chuti. Podávejte s ledem a mátou.

Tipy na zpracování a skladování třešní
Třešně je nejlepší zpracovat čerstvé, ale dají se také úspěšně zamrazit nebo zavařit. Před zpracováním je vždy důkladně omyjte a vypeckujte. Na zamrazení použijte menší porce, abyste je mohli snadno použít do koláčů či smoothies.
Při zavařování dbejte na sterilní sklenice a správný postup, aby se třešně nezkazily. Džemy, kompoty i likéry skladujte na tmavém a chladném místě. Pokud chcete třešně uchovat co nejdéle, můžete je sušit nebo připravit třešňový gel do dezertů.
Často kladené otázky o receptech z třešní (FAQ)
Mohu použít mražené třešně místo čerstvých?
Ano, mražené třešně jsou vhodné do většiny receptů, jen je před použitím nechte okapat.
Jak rychle vypeckovat větší množství třešní?
Nejlépe pomocí speciálního vypeckovače nebo brčkem – třešně jsou tak připravené za pár minut.
Jaký cukr je vhodný na třešňový džem?
Použít můžete klasický krystalový cukr, želírovací cukr nebo třtinový cukr podle chuti.
Dají se třešně kombinovat i s jiným ovocem?
Ano, výborné jsou s višněmi, rybízem, malinami nebo borůvkami.
Proč zařadit třešně do jídelníčku?
Třešně jsou nejen chutné, ale i zdravé – obsahují mnoho vitamínů, antioxidantů a vlákniny. Jejich pravidelná konzumace podporuje trávení, imunitu a celkovou vitalitu. Díky univerzálnosti využití v kuchyni si z nich můžete připravit desítky sladkých i svěžích receptů.
Nebojte se experimentovat a vyzkoušejte nové kombinace či tradiční recepty v modernějším provedení. Třešně jsou skvělým zpestřením letního jídelníčku a potěší všechny milovníky ovoce!
Náhledový obrázek: Freepik